Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

"Παιδεία ώρα 0,9"


( 30 Αυγούστου 2010)
Η εικόνα της παιδείας μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκαρδιωτική και φοβάμαι απόρροια ή αιτία της πολυεπίπεδης και γενικότερης εξαθλίωσης της χώρας.
  Παιδιά που χρόνια ολόκληρα διάβαζαν , προσπαθούσαν , ξενυχτούσαν στερούμενοι απολαύσεων και "εξόδων" σε σχέση με κάποιους άλλους, βρίσκονται στον ίδιο χώρο με μαθητές που απαξίωναν για χρόνια ολόκληρα τη γνώση και το αξιοκρατικό σύστημα. Και να που το υπουργείο τους εγκαθιστά σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ,επιβραβεύοντας τους ουσιαστικά  για την περιφρόνηση τους προς τη γνώση!
  Γιατί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να έχει κάποιος βαθμό πρόσβασης 0,9 ή 1,2. Πρέπει να προσπάθησαν πολύ οι κάτοχοι αυτής της βαθμολογίας για να μη μάθουν τίποτα και να μη γράψουν τίποτα ή αλλιώς να μας γράψουν όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!
  Γι'αυτό και το υπουργείο προσπαθεί απεγνωσμένα να τους καταστήσει  εν δυνάμει κατόχους ενός έστω πανεπιστημιακού τίτλου για να ανταγωνιστούν τους άλλους αποφοίτους " ίσοις όροις".
  Άλλος ένας παραλογισμός , άλλη μια πρωτοτυπία της ελληνικήςπραγματικότητας.
Και μετά ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες για ανάταση και αποκατάσταση των πραγμάτων έστω και στο μακρινό μέλλον.
  Φοβάμαι όμως πως όσο η παιδεία θα εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα χειρίστου είδους τόσο θα συνεχίσουμε να κατρακυλάμε στην άβυσσο.
  Άρρωστη παιδεία- γεννά άρρωστους πολίτες και αυτή η αρρώστεια είναι μεταδοτική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς ενός κράτους.
  Άραγε όλοι αυτοί που έγραψαν κάτω από τη βάση και ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με δυάρια και τριάρια  δεν θα έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη? Που χάθηκε η σοβαρή αξιολόγηση γυμνασίου-λυκείου?
  Κατα τα άλλα οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν με νόημα πως " εκτειθέμεθα διεθνώς" με αυτές τις απελπιστικά χαμηλές βαθμολογίες και οι Έλληνες επιστήμονες θα εξακολουθούν να στελεχώνουν εις το διηνεκές υψηλές θέσεις σε άλλα κράτη που δίνουν αξία στη γνώση και σε αυτόν που την κατέχει όπως είναι το πρέπον!
  Όσο για τους υπολοίπους που προσπαθούν και θα προσπαθούν σκληρά ας είναι η φράση του Abraham Lincoln ανάχωμα στην απογοήτευση και κινητήριος δύναμη.  "Όσο σπουδάζω ετοιμάζομαι για την ευκαιρία που αργά ή γρήγορα θα έρθει.."
  


Μελίνα Τσιλιμίγκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου